Nejlevnější ubytování v Thajsku – Byt za 500 Kč na měsíc

Nejlevnější ubytování Thajsko

Vezměme to od podlahy, abyste viděli co vše je možné. Jedná o ceny za ubytování v civilizaci. Turisticky navštěvovaná města. Opravdu 200 metrů od pláží plných turistů. Nejedná se o byty na vesnicích nebo v opuštěných lokalitách. Všechna tato ubytování lze najít v centru města.

1. Extrémně levné pokoje – 500 Kč / 80 000 Kč

Nájem na jeden měsíc je 500 Kč. Opravdu 500 Kč a jsou v tom zahrnuty všechny poplatky. Zároveň si takový pokoj můžete koupit za přibližně 80 000 Kč.

Hodně vtipné je, jak jsou tyto byty vytvořeny. Jednoduše vezmete několika poschoďovou budovu, která má každé patro řešené jako obří halu (typicka stará továrna). Tuto halu pomocí dřevotřískových desek rozdělíte na pokoje. Společné záchody/koupelna jsou na chodbě pro celé patro.

Tento typ ubytování je hodně oblíbený mezi Thajci, kteří pracují v turistickém ruchu na pozici servírka/barman/prodavačka a potřebují extrémně levné ubytování pouze na přespání.

Nepleťte si to ovšem s typickou českou ubytovnou. Jedná se o naprosto seriózní ubytování. Žádní opilí lidé ani problémová individua. Bydlí zde zodpovědní pracující Thajci, kteří od ubytování očekávají pouze matraci na zemi a skříň na oblečení.

Nemyslím si, že toto je ta pravá volba pro vás. Je to ale taková jistota – něco se pokazí, dojdou vám peníze – pět stovek seženete vždycky. Nebudete spát na lavičce u pláže.

Nejlevnější pokoje

Nejlevnější pokoje

To je celý pokoj – taková kostka s matrací a skříní.

2. Základní byt – 1500 Kč / 350 000 Kč

Nájem na měsíc je 1 500 Kč včetně všech poplatků.  Nebo si jej můžete koupit za 350 000 Kč.

Přirovnal bych to ke klasickým bytovkám – garsonkám. Obyčejně třípatrová budova, v každém patře je 6 bytů. Máte jeden velký pokoj s postelí a oddělenou koupelnou. Bez kuchyně – přečtěte si článek o jídle v Thajsku – kuchyni opravdu nepotřebujete.

Thajští lidé v takových bytech bydlí zpravidla po dvou a nájem si dělí (i když nejsou ze stejné rodiny). Všimněte si rozdělené postele na dvě části polštářem – byt právě sdílí dva lidé.

Základní byt, pěkné levné ubytování

Základní byt, pěkné levné ubytování

Základní byt, pěkné levné ubytování

Koupelna na fotografiích není, je to v podstatě kachlíčkovaná místnost se záchodem a sprchou – plastový závěs a sprchovací hadice.

3. Regulérní  byt – 3000 Kč / 500 000 Kč

Nájem 3000 Kč, kupní cena okolo půl milionu.

V podstatě je to hodně podobné předchozímu typu. S tím rozdílem, že je to víc připravené na váš život v bytě. Předchozí varianta počítá s tím, že tam jen přespíte. Tady najdete luxusní vybavení jako je stůl, židle nebo třeba skříně.

Normální thajský byt za dobrou cenu

Normální thajský byt za dobrou cenu

Normální thajský byt za dobrou cenu

4. Moderní Thajsko – 4000 Kč / 700 000 Kč

Nájem okolo 4000 Kč a výš. Prodávají se okolo tři čtvrtě milionu.

Plně zařízené a zpravidla mají i kuchyňku. Nečekejte ale mnoho pokojů – spíše jednopokojovou garsonku. Nevím proč, ale naprostá většina bytů v Thajsku je řešena jako garsonky. I když se jedná o obří byty. Jednoduše mají vše propojené a průchozí. Pokoje nejsou odděleny.

Moderní thajský byt, velmi krásné vybavení pokojů

5. Luxusnější ubytování

Sežene samozřejmě i dražší, kde si připlácíte za polohu s výhledem na moře, větší prostory nebo venkovní bazén.

Co si vybrat

Osobně bych volil možnost číslo tři. Otrlejším bych klidně doporučil variantu dva. Ani ne kvůli ceně, ale kvůli tomu, proč tam jedete.

Pokud chcete poznat opravdové Thajsko a trochu splynout s jiným stylem života, tak tomu přizpůsobte i své nároky.

Pokud potřebujete klasický evropský byt a stejný standard ve službách, tak proč nezůstat v Evropě? Navíc tady vzniká zajímavý paradox. Za klasický thajský život platíte extrémně nízké ceny. Pokud ovšem hledáte stejnou úroveň jako u nás, tak zaplatíte stejně jako u nás.

Důvod je jednoduchý – thajský člověk za něco takové není ochotný platit – a platí nízké thajské ceny. Turista chce vyšší standard – je ochotný platit – a tak platí a Thajci samozřejmě peníze ochotně berou. Takže  je potřeba si sám zodpovědět otázku “být či nebýt turistou?“. Pokud chcete být v Thajsku delší dobu, tak turistou rozhodně nebýt.

Thajská mentalita bydlení

Načal jsem to v samotném článku, ale chtěl bych ještě vypíchnout tři hlavní body.

Za prvé – žádný luxus. Byt berou jako místo pro spánek. Zbytek dne tráví venku – v práci, s přáteli, na pláži, ve městě nebo v ulicích.

Za druhé – nízké ceny. Nejsou ochotni platit vysoké ceny. A leccos si i odpustí – například zbytečné jídelní stoly – protože se stravují venku a nevaří.

Za třetí – sdílení pokojů. Pokud se bavíme o turistických městech, tak jsou zde sestěhovaní Thajci z okolních oblastí. A sdílejí pokoje. Přitom se nejedná o žádné sezónní dělníky. Využívají to lidé na pozici recepční v hotelu/prodavačky/servírky a bydlí s cizím člověkem (kolegou z práce) ve stejném bytě i několik let.

Záměrně jsem vynechal ubytování určené pro turisty, které se dá najít v katalozích cestovních kanceláří. Ubytování vypadá stejně jako u moderních bytů (číslo čtyři), mají lepší služby (pokojskou, ostrahu u vchodu), ale platí se řádově víc. Řekněme, že cena začíná na 15 000 Kč a končí někde okolo 50 000 Kč. Což jsou velmi nadsazené ceny a pouze využívají neznalost/pohodlnost turistů.

  1. Dominik says:

    Naprosto super článek. Budeš v psaní pokračovat? Velmi se těším na nové články!

    Jak to máš ty s Thajskem? Jak si se tam ocitl a na jak dlouho?

    Díky! A pokračuj s psaním!

  2. Ondřej says:

    V současnosti plánuji další a delší pobyt – řádově cca 3 měsíce. On je tam trochu problém s vízy (víc to chci rozvést v samostatném článku).

    Na klasický pas může Čech zůstat 30 dnů.

    Pokud chce zůstat déle, tak musí žádat o víza (což obyčejně není problém) a může zůstat okolo 2 měsíců. S tímto obdobím lze ale částečně manipulovat. Při přechodu hranic a nového vstupu do země se vízum prodlouží.

    Dokonce některé thajské travel agentury toto mají v nabídce – říká se tomu “visa run”. Jednoduše lidi posadí do minibusu, dovezou je k nejbližším hranicím (což může být v průměru 6 hodin jízdy), tam jim orazítkují pasy a jede se zpět.

  3. Petr says:

    Tak s dlouhodobými vízy, tak aby bylo vše legální a v pořádku je problém snad všude. Moc tomu nerozumím, zvlášť u chudých zemí ale taková je realita. Já před lety taky vybíral destinací pro život. Hodně mě lákala Afrika, takové ty chudé země, kde si najmeš služku za pár UDS, která pracuje a občas i podrží. V plánu jsem měl vystřídat pár zemí po půl roce a pak si vybrat. No komplikace děsně. Vzdal jsem to.

    Teď momentálně žiji v zemí, z které musím každých 90 dní na 15 minut vypadnout, jde to, ale jen díky tomu, že k hranici to mám kousek.

  4. Erik says:

    Ahoj chcel by som sa ta opytat ohladom Thajska. Tie ceny nehnutelnosti (bytov) su na predaj aj pre cudzincov, alebo len pre domacich? Tiez taketo ceny su v primorskych oblastiach ako Pattaya a pod. alebo skor vnutrozemie? Dik Erik

  5. Ondřej says:

    Ahoj,
    cizinec nemůže vlastnit dům ani půdu. Musíš to napsat na Thajského občana. Případně to lze řešit založením firmy a napsáním domu/půdy na firmu. S tím, že firmu opět nesmíš vlastnit – můžeš mít maximálně 49% podíl, zbytek musí vlastnit domorodec.

    U bytů je to trochu jiné. Teď si nejsem jistý – buď se to vztahuje na budovu (s byty) nebo na oblast (jeden blok domů). Kde 51% bytů v této oblasti/v tomto domu musí vlastnit Thajci. Vlastněn může být maximálně ze 49% cizinci.

    Uváděné ceny jsou za byty v turistických destinacích a centrech, i když se nejedná o nejluxusnější pozice na pláži – spíše byty o ulici od moře dál (tak do těch 200 metrů).

  6. Martin K. says:

    Perfektní, budu blog sledovat. Něco podobného plánuju taky, ale na Thajsko se zatím neodhodlám. Zatím hledám něco v Evropě, ideálně u moře. I když je mi jasný, že to bude o dost dražší. Držím palce ať se v Thajsku daří a psaní blogu vydrží.

  7. Tomáš says:

    Ahoj prosím tě, chystám se v říjnu do Thajska. Ubytování budu mít na několik dní zajištěné předem, poté bych ale rád zkusil nějaké, zde tebou popsané možnosti. Kde se o těchto ubytováních dozvím? Nějaká inzerce? Či jak a konkrétněji kde? Díky za odpověď.

  8. Ondřej says:

    Nejlepší je dát do google “město condo for rent” a vyjedou ti přímo nabídky (hledat v angličtině). Samozřejmě neříkám, že tam najdeš úplně ty nejlevnější místa, ale i tak se dá dostat k hodně dobrým cenám. Chce si to ale najít lokální agenturu zaměřenou jen na to dané město/oblast.

    Ty nejlevnější většinou ani neinzerují a majitel to pronajímá přímo.

  9. Alan says:

    Ahoj, hodlám na trvalo žít v Thajsku. Plánuji příjezd někdy v květnu a mít studijní víza. Nějaké prostředky budu mít na pár let, ale co dal? Jak je to s podnikáním nebo prací? Díky za odpověď, Alan.

  10. Libor says:

    Dobrý den, nedávno na těchto stránkách byl článek “Pět nejlevnějších míst na světě – kde se dá přežít za pár tisíc na měsíc”.

    Chtěl bych se zeptat zda je ještě možno někde daný článek najít? Určitě by to bylo přínosem pro více návštěvníků.

    Děkuji.