Jak založit živnost – Jednoduchý návod

Jak založit živnost

Představa o vaší situaci: chce založit živnost, nikdy dříve jste nepodnikali, nechcete být plátci DPH, nebudete mít provozovnu. K založení živnosti musíte navštívit následující 4 instituce.

Živnostenský úřad

potřebujete: občanský průkaz, 1000 Kč
Jako první navštívíte živnostenský úřad. Na informacích se zeptáte, kde se zakládají živnosti. Předložíte občanský průkaz a 1000 Kč. Paní si vše opíše z občanky do PC a vy si z papíru z osmdesáti “zaměření” vyberete ta zaměření, která budou nejbližší oboru Vašeho podnikání. Je vhodné vybrat si 3-10 zaměření. Za týden si buď zajdete zpět za paní, nebo vám přijde poštou (si zvolíte) výpis z živnostenského rejstříku (což je vlastně živnostenský list).

Finanční úřad

potřebujete: občanský průkaz, výpis z živnostenského rejstříku
Jakmile získáte výpis z živnostenského rejstříku, tak můžete pokračovat návštěvou Finančního úřadu. Jdete na informace, zeptáte se kde jsou registrace.

Paní si okopíruje výpis z živnostenského rejstříku a opět opíše údaje z občanského průkazu. Dobrovolně můžete sdělit číslo bankovního účtu a dobrovolně nahlásit datum započetí podnikání.

Správa sociálního zabezpečení

potřebujete: občanský průkaz, výpis z živnostenského rejstříku, (potvrzení o studiu)
Jdete na informace. Pošlou vás do nějakých dveří. Paní si okopíruje výpis, opíše si občanský průkaz, vezme si potvrzení. Nahlásíte den započetí podnikání (např. dnes, nebo včera). Pokud jste studentem střední nebo vysoké školy, tak předložíte potvrzení o studiu.

Pojišťovna (např. VZP)

potřebujete: občanský průkaz, výpis z živnostenského rejstříku, (potvrzení o studiu)
Opět na informace. Jdete k okýnku. Paní si okopíruje výpis, opíše si občanský průkaz. Pokud jste studenti, tak předáte potvrzení o studiu. Nahlásíte den započetí podnikání (např. dnes, nebo včera).

Číslo bankovního účtu není nikde potřeba. Na úřadech to funguje tak, že pro každou akci kterou chcete provést je vyhrazeno jedno patro. Takže zakládání živností je věnováno například celé třetí patro. Na každém patře jsou pak zvlášť kanceláře, rozdělené podle začátečního písmene vašeho jména (rozdělí se tak rovnoměrně nápor lidí).

Živnostenský úřad můžete navštívit bez závislosti na bydlišti. Pokud se nacházíte Praze, ale bydlíte v Brně, tak můžete jít na živnostenský úřad v Praze.

  1. Marek L. says:

    Neznáte někdo podobný jednoduchý návod, jak založit živnost na Slovensku?

  2. Daniel says:

    Nebude to na Slovensku to samé?

  3. Marek L. says:

    Bude to podobné, ale určitě ne úplně stejné. Tento jednoduchý a stručný návod chápu. Ale když se podívám na jiné návody, tak jsem z nich zmatený.

  4. Jakub says:

    Je nějaký limit na počet vybraných oborů při zakládání ŽL (uvedených v ŽL)?

  5. Andy says:

    Žádný limit není. V nabídce je na výběr 80 různých oborů Při zakládání si člověk může vybrat 1 nebo i 80. Doporučuji vybrat jich více. Představte si, že chcete například na internetu propagovat nabídky cestovních kanceláří a dostávat provize za zprostředkování klientů. V tom případě bych si zvolil 1. Ubytovací služby, 2. Reklamní činnost, marketing, 3. Provozování cestovní agentury a průvodcovská činnost, 4. Provozování kulturně-vzdělávacích a zábavních zařízení. 5. Výroba, obchod a služby jinde nezařazené. Pokud by na mě přišla kontrola, tak mám pokryty všechny možnosti ať již jsem v tomto businessu zapojen jakkoliv a ať již se mé podnikání vyvíjí jakoukoliv cestou. Na druhou stranu nedoporučuji dávat si všech 80 zaměření.

  6. Anonymní says:

    Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat. Zda plyne nějaká povinnost placení (mimo základního “vkladu” 1000kč)? Rád bych si založil IČO, jelikož např. u O2 pro mne plynou nějaké výhody. Není pak zbytečně mnoho, více starostí? Rád bych si založil IČO a nechal to např. rok, dva ležet a až poté začal podnikat, jde to? Jde si založit IČO a nezačít podnikat nikdy?

  7. Andy says:

    Nebudou tyto výhody ale spojené právě s tím, že podnikáte a musíte podnikat? Nejen vlastnit IČ? Tj. že si účet za telefon dáváte do nákladů a používáte jej k podnikání. Nevidím důvod, proč by operátor dával výhody za vlastnění IČ. Za samotné podnikání už vidím důvody pro výhody.

  8. Standa says:

    Myslím si, že můžeš dávat i fakturu bez IČ, pokud nepřesáhne hodnotu 10 000 Kč. A k tomu podnikání, pokud si chceš zakládat živnost jen kvůli pár zakázkám a celková vydělaná částka za rok nepřesáhne 20 000 Kč, tak to podle mne nemá cenu. To si to můžeš založit až budeš chtít podnikat za ty dva roky.

  9. Daniel B. says:

    O tom jestli to co děláš je pořádné podnikání (tj. musíš mít IČ) nebo ne, nerozhoduje to co si to tom myslíš ty, ale jestli definici podnikatelské činnosti naplňuješ z hlediska zákona, která podnikání a povinnost mít IČ definuje. A pokud to splňuješ a mít IČ nebudeš protože ty si myslíš, že to podnikání není, úředníci z FÚ tě dokáží poměrně rychle vyvést z omylu (samozřejmě s nějakým penále).

    A pokud chceš mít teď IČ abys mohl vydávat faktury s IČ a zároveň to nechal rok dva ležet tak to opravdu nejde. Jakmile nemáš pozastavenou činnost, platíš sociální, zdravotní a daně. Pokud činnost máš pozastavenou, tak sice můžeš nechat věci rok dva uležet, ale v žádném případě zase nesmíš vystavit fakturu s pozastaveným IČ. Pokud to uděláš, tak je to nenahlášené obnovení činnosti, následuje penále za nehrazené sociální a zdravotní pojištění, a pokud na konci roku nedáš daňové přiznání, tak penále opět naskočí.

  10. Michal says:

    Máte někdo zkušenosti s tím, že stačí zajít pouze na živnostenský úřad, který to rozešle ostatním zainteresovaným úřadům (sociální úřad, FÚ a pojišťovna)?

  11. Andy says:

    Teoreticky to má tak fungovat, prakticky si to oběhneš všechno sám.

  12. František J. says:

    Jo, tak takhle to přesně fungovalo i u mě. Jak jsem se někde zmínil o centrálním registračním formuláři, ozval se jen divný smích a nic. Ale dnes už to snad tak funguje. Před rokem jsi musel na všechny úřady sám.

  13. Anonymní says:

    V mém případě to fungovalo. Akorát to neposlali pojišťovně, tak tam jsem si musel zajít sám.

  14. SportCentral says:

    Ahoj, co se týká nejen internetového marketingu, máme na našem blogu k portálu SportCentral zajímavé články. Jsou určeny především majitelům sportovišť, ale hodí se i pro začínající podnikatele. Pokud by měl někdo zájem přečíst si něco málo na téma marketing, SEO nebo najít zajímavé tipy, navštivte náš blog. Díky