Daňový ráj – offshore firma na Kypru

Daňový ráj

Při volbě místa založení firmy může hovořit pro a proti mnoho faktorů. Kypr, ostrovní stát ve Středozemním moři, rozhodně stojí za zvážení již jen pro jeho přístup k daním.

Výhody a nevýhody firmy na Kypru

Podle zákona je čistý zisk mezinárodních obchodních společností působících na Kypru zdaněn sazbou 10%. Pokud je příjem tvořen podnikáním v zahraničí, tj. ne na Kypru, není zdaněn – sazba 0%.

K založení společnosti budete potřebovat pomocnou ruku jedné z firem, které se na offshore specializují a které dokáží překonat jazykovou bariéru (řečtina). Další překážkou může být byrokracie – i přes výhodnější daně vedení účetnictví i samotné založení je mnohem komplikovanější.

V neposlední řade (v první) nelze nezapomenout na to, co se odehrálo před krátkou dobou. Kypr díky své poloze i historické provázanosti je velmi spjat s Řeckem, který zažil veliký finanční propad. A i důvěra v tamější bankovní instituce není nejlepší. I když se to Kypru nedotýká, stále mu to kazí pověst.

Založení firmy na Kypru

Celý proces založení firmy na Kypru trvá přibližně týden. Nejdelší část zabere schválení názvu společnosti – přibližně tři až čtyři dny. Celý proces lze přeskočit při zakoupení Ready Made společnosti. Zakoupením firmy, která byla založena za účelem prodeje a nemá žádnou historii v podnikání.

Každá společnost založená na Kypru zde musí mít i své sídlo. I to lze velmi jednoduše a elegantně zařídit – virtuální kanceláří. Nemusíte tak vlastnit žádnou nemovitost ani si ji pronajímat, jen si pronajmete za malý poplatek virtuální sídlo, kde vám bude chodit korespondence. Na jednom sídle mohou sídlit až stovky firem – tedy poplatek je zanedbatelný. Cena se pohybuje řádově v rozmezí 10 000 – 20 000 Kč za rok. A je v této službě zahrnuto i přeposílání pošty do České republiky. Stejně tak i faxů a komunikace s Kyperskými úřady.

Základní kapitál společnosti je stanoven na částku 10 000 € – přibližně 250 000 Kč. Což občanům ČR přináší drobnou komplikaci. Od 1.1.2014 stačí k založení firmy pouhý vklad 1 Kč. Tedy zde vzniká jistá finanční bariéra pro začínající podnikatele bez patřičného kapitálu.

  1. Stanislav says:

    Zní to docela růžově? Co rizika? Žádná výraznější nejsou?

  2. Petr Vydrus says:

    Rizika u Kypru nevidím. Jedná se o stabilní zemi, která je od 2008 v eurozóně. Spíše je všeobecně u offhore firem komplikace s administrativou, ať již se jedná jazyk, účetnictví nebo sídlo. Případně u možných partnerů nemusí firma vedená v jiné zemi působit důvěryhodně.