5 dětských kroků k úspěchu, na které jsme zapomněli?

Děti a úspěch v podnikání a životě, motivace

Pokud se vás následujících 5 bodů netýká, tak si můžete pogratulovat. A to bez ironie. Zřejmě jste jedním z nejúspěšnějších lidí ve vašem okolí. Pokud se poznáte v každé následující větě, tak nezoufejte. Není nic ztraceno. Prvním krokem je vždy identifikování problému. Tak ho identifikujte. Rozhodněte se ho odstranit. A odstraňte.

1. Je naprosto jedno, kde se právě nacházíte

Vzpomínáte si, jak v dětství nezáleželo na tom, kde se právě nacházíte? Bylo úplně jedno, že máte teprve 149 cm. Že máte teprve 47 Kg. Nebo že nemáte vůbec žádné peníze. Protože vše bylo o budoucnosti. Věděli jste, že jednou budete dospělým člověkem a pak bude vše výborné. Věděli jste, že jednou nebudete muset být před setměním doma. Nebo se chodit ihned po večeři koupat a jít spát. A jak se stanete dospělým? Tak že budete jíst hodně špenátu a chodit brzo spát. A tak jste jedli hodně špenátu a chodili brzo spát. Bylo naprosto jedno, kde se nacházíte právě teď. Měli jste vizi o budoucnosti, pro kterou jste žili.

Nezapomněli jste na to v poslední době? Mnoho lidí se podívá na dnešní deštivý den. Sedět v kanceláři 8 hodin a vydělat si tak akorát na své životní náklady a nic neušetřit. Den za dnem. Týden za týdnem. Nebylo by lepší se raději na vše podívat dětskýma očima, jak vše bude za 5 let lepší? A začít jíst špenát (vzdělávat se, podnikat…), aby tomu tak skutečně bylo? Dokud dýcháme, tak ještě žijeme. A můžeme ovlivnit budoucnost. Karty nejsou rozdány bez možnosti změny. Je jedno, kde se nacházíte. Záleží na tom, kam kráčíte.

2. Vím, kam mířím

Zeptejte se kteréhokoliv dítěte, čím chce být. A každé vám ihned bez váhání řekne své vysněné povolání. I když může být velmi naivní a těžce dosažitelné. Ale i tak má svůj cíl. Ví, kam ve svém životě míří.

Kam míříte vy? Pokud se zeptáte dospělého člověka – čím by chtěl být? To je nesmysl, vždyť on už je dospělý. A už něčím je. Je ale spokojený s tím, čím je? Mnoho lidí není. Kdy jste se naposled zamysleli nad tím, čím chcete opravdu být a upravili jste své plány a životní postup k tomuto cíli? Zeptejte se sami sebe čím chcete být. A směřují vaše současné kroky k tomuto cíli? Ne? Tak je změňte.

3. Malé zdroje, velké cíle

Dětské oči mají tendenci dělat věci jednoduché. Chcete postavit motokáru? Stačí: 3 dřevěné desky, 8 hřebíků, 4 kola, 1 šroubek a matka. Možná to není nejlepší motokára na světě, ale během jednoho odpoledne je na světě.

Dospělé oči mají tendenci dělat věci složité. Chcete postavit motokáru? Je nutné se naučit v projekčním programu, vytvořit projektovou dokumentaci, připravit výkresy… . A je toho tolik, že se dnes nedá ani začít. Tak si pro začátek uklidíte stůl. A skutečnou práci necháte na zítra. Nebylo by někdy lepší se na úkoly dívat dětskými očima? Neztrácet energii a čas přehnaným plánováním a přípravami. Ale po lehkém zvážení veškerou energii věnovat na skutečné jádro problému? Na skutečnou práci.

Mnoho lidí se při tom všem plánování a přípravách natolik vystraší složitostí celého projektu, že jej nikdy ani nezačnou realizovat. Nezní vám to povědomě?

4. Kdo seděl, byl poslední

Když zazvoní zvonek na konci hodiny, každé dítě ihned běží pryč ze třídy. Aby bylo první na obědě. A ihned poté běží ven, aby bylo první na hřišti. A když jej máma přinutí udělat si úlohy z matematiky – neuklízí si na stole a ani neostří tužky. Ale co nejrychleji vše vypočítá, aby mohlo běžet ven za kamarády.

Dospělí lidé mají tendenci sedět na místě. Přemýšlet. Jak zvýšit svůj příjem? Raději to nechám na pondělí, nyní na to není ta pravá chvíle. Začít se zdokonalovat a navštěvovat kurzy cizího jazyka? Raději až další měsíc. Nebo další čtvrtletí. Nebo až otevřou novou třídu. Nechybí vám vášeň prostě vyrazit ze dveří? Již jste zapomněli?

5. Neznali jsme strach

Představte si, že v dětství objevíte na odlehlém místě vchod do podzemní kanalizace. Nevíte, co vás čeká uvnitř, co vás potká po cestě. Vezmete baterku a vydáte se tam společně s kamarády. Jak tuto situaci popíšete jedním slovem? Jako dobrodružství. A jakou máte náladu? Natěšenou. Zvídavou. Plnou očekávání.

Představte si, že jako dospělý člověk si sám vymyslíte díru na trhu v podnikání. Vezmete papíry nutné k založení firmy a začnete přemýšlet nad realizací. Nevíte, co vás čeká v průběhu, co vás potká po cestě. Jak tuto situaci popíšete jedním slovem? Jako strach. Nepříjemné napětí. Obavy. A s jakou náladou vstupujete do podnikání? Se strachem z toho, co přijde dál. Vystresovaný. A pln obav z každé další zatáčky.

Nebylo lepší (a výhodnější) procházet cestu podnikání dětskými očima? Jako dobrodružství. A být natěšen na každý nový den. Schválně, co přinese nového, jaký bude vývoj? Než být vystrašen každým nadcházejícím dnem a vystresován každým novým úkolem/překážkou. Jistě bylo.

0. Vydejme se na začátek

Celý život jsme chtěli být dospělí. A nyní jsme. Nechtěli by jsme si ale přece jenom ponechat i dětský pohled na svět? Nestarat se o to, kde zrovna jsme, ale kam míříme. Mít jasný cíl, i když možná nedosažitelný, ale mít jej. Raději odvést dobrou práci okamžitě, než naplánovat dokonalou v budoucnosti. Běžet vstříc těžkým úkolům a strachu, aby jsme se jich co nejdříve zbavili. A nepoužívat slovo strach, ale nahradit jej slovem dobrodružství.

Potřebujete rychlou nebankovní půjčky, která vám bude vyplacena do maximálně 24 hodin? Mám pro vás až 11 nabídek, které mohou být schváleny během 10 minut a okamžitě odeslány na Váš BÚ. Podívejte se pro více informací o rychlá nebankovní půjčka na našich www stránkách. Navštivte nás ještě dnes a nejpozději zítra ráno máte peníze.

  1. Honza says:

    Jsou lidé, kteří jako studenti dokázali velké věci. A jako dospělí v nich pokračují. Viz například Facebook.