Zuckerberg nejbohatší na světě? Facebook stoupá na ceně

Facebook úvodní stránka

Nemusí trvat příliš dlouho do doby, kdy si koupíte ráno noviny a přečtěte si o novém nejbohatším člověku na světu – Mark Zuckerberg. Již předstihl samotné zakladatele Google (Larry Page a Sergey Brin) a i zakladatele internetového obchodu Amazon (Jeff Bezos). A momentálně se nachází na 13. místě nejbohatších lidí na světě.

Vynechejme tradiční finanční výsledovky a analýzy. Podívejme se čistě jen na zajímavosti o Facebooku a současném dění. Posledních pět let jsme slýchali o Bill Gates (software), Warren Buffett (investování) a Carlos Slim Helú (telekomunikace) – jak se přetahují o první tři místa nejbohatších lidí na světě. A nebyl zde absolutně nikdo, kdo by se k nim blížil. Neohroženě si drželi své přední příčky a bohatli.

Ovšem na vkus Mark Zuckerberg bohatou příliš pomalu.

Kolik vydělá Zuckerberg za jeden den?

Podívejme se na největší zajímavost – jakým tempem Mark Zuckerberg bohatne. Když šel ve středu večer spát, tak hodnota jedné akcie byla 71$. Druhý den, v okamžiku kdy se probudil, stála jedna akcie 76$. Řekneme si – dobře, vyskočily o 5$. O nic nejde. Pro samotného Marka to znamená, že se jeho hodnota majetku zvýšila o 2 000 000 000 $. Dvě miliardy dolarů za jednu noc!

Cena akcie Facebook - Vývoj ve grafu

Jakou máte Vy pro Facebook cenu?

Dle aktuálních informací má Facebook 1 250 000 000 aktivních uživatelů (jednu a čtvrt miliardy). A jeho hodnota je 200 000 000 $ (dvě stě miliard dolarů). Tedy každý jeden uživatel má hodnotu 160$. Zůstaňme ale při zemi – dle odborníků je jeho cena nadhodnocena 128 krát.

Počítáme-li tržní hodnotu dle standardního vzorce, tak 1 aktivní uživatel má hodnotu 1,3$. Tedy pro Mark Zuckerberg má váš účet (a vaše pravidelné návštěvy) hodnotu 26 Kč.

Zuckerberg – Výjimka, která věří své firmě

Pokud se podíváme na podnikatele, kteří založili nějakou převratnou internetovou službu, tak již většinou nejsou majiteli. Například zakladatelé Google vlastní každý přibližně 6%. Bill Gates, zakladatel Microsoft, se systematicky zbavuje svého podílu a míří pod 10%.

Jen Mark si drží ve Facebook 22%. Své firmě věří a nemá zájem ji prodávat. A dělá dobře. Minulý rok touto dobou se jedna akcie obchodovala za 34$. A nyní je na hodnotě 76$.

Nikdo mu nevěří, vždy překvapí

Vzpomínáte si, když šel na burzu? Naprostá většina odborné veřejnosti mu vypočítávala brzký konec a okamžitý pád po začátku obchodování. Výsledek? Cena akcií neustále roste a zdvojnásobení hodnoty za pouhý jeden rok – o tom by si mohl ledaskdo jen nechat zdát.

Následně se přidali marketingoví odborníci, kteří narazili na další překážku – stále více lidí na Facebook míří z mobilních zařízení a tabletů. A tato sociální síť na to nebyla připravena. Neměla připraven žádný monetizační model, jak vydělávat na takovýchto návštěvnících. A opět mu byl souzen brzký konec.

Výsledek? Naprostá většina z vydělaných 3 miliard dolarů v posledním roce byla právě z reklamy na mobilních zařízeních. A tento kruh se neustále opakuje. Vždy se objeví odborník z nějakého oboru, který předpoví katastrofický scénář. A všichni jeho kolegové mu přizvukují.

A ve výsledku na této hrozbě Facebook začne vydělávat ještě více, stoupne cena akcií a Mark Zuckerberg zbohatne ještě více.

Komentáře byly uzavřeny.