Legislativa (IČ, živnost, firma) pro provozování eshopu

Legislativa provozování eshop

Prodej zboží přes internet je podnikání jako každé jiné, takže každý, kdo chce provozovat obchod, musí mít přiděleno identifikační číslo (IČ nebo také IČO – od identifikačního čísla organizace). Týká se to jak osob právnických, tak fyzických. IČ získáte spolu výpisem ze živnostenského rejstříku, do kterého vás příslušný úřad zapíše poté, co obdrží oznámení, že hodláte zahájit podnikatelskou činnost.

Provozování internetového obchodu spadá do živností volných, mezi které živnostenský zákon zahrnuje celkem 80 oborů pojmenovaných souhrnně výroba, obchod a služby neuvedené v příl. 1-3 zákona, konkrétně se jedná o velkoobchod a maloobchod. Za zapsání do živnostenského rejstříku zaplatíte správní poplatek 1 000 Kč. Na rozdíl od minulosti už není třeba předkládat výpis z rejstříku trestů, úřad vaši bezúhonnost ověří sám nahlédnutím do příslušných listin. Kromě bezúhonnosti vyžaduje zákon způsobilost k právním úkonům.

TIP: Mohl by vás zajímat článek Jak založit živnost – Jednoduchý návod.

Na živnostenských úřadech, při kterých fungují takzvaná centrální registrační místa, je možné vyřídit i další registrace – u správy sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny a finančního úřadu. Na finančním úřadě se budete muset registrovat minimálně jako plátce daně z příjmu. Budete-li v obchodě prodávat výrobky podléhající spotřební dani (alkohol, cigarety či pohonné hmoty), je nutná také registrace k tomuto typu daně. Ohledně daně z přidané hodnoty máte na začátku na výběr. Povinnost platit DPH mají totiž podnikatelské subjekty, jejichž obrat dosáhne za 12 po sobě jdoucích měsíců alespoň 1 milionu korun. Důležité je, že se nejedná o kalendářní rok, ale skutečně o jakýchkoli 12 po sobě jdoucích měsíců. Při nižším obratu se můžete k platbě DPH přihlásit dobrovolně. Smysl to má zejména v případě, kdy budou vašimi zákazníky firmy, které DPH rovněž platí.

Pro provozování výhradně zásilkového internetového obchodu není třeba mít provozovnu, ale pokud budete chtít mít vyhrazené kontaktní místo, kde si budou moci zákazníky vyzvedávat objednané zboží osobně, je třeba registrovat u živnostenského úřadu provozovnu, která musí splňovat několik záležitostí (musí být kolaudovaná a stavem odpovídající výkonu činnosti) a musí být řádně označena obchodním jménem a IČ. Podnikáte-li na adrese trvalého bydliště, není nutné provozovnu označovat.

Další komunikace s úřadem čeká při vyřízení registrace na Úřadu pro ochranu osobních údajů. Budete-li prodávat koncovým spotřebitelům, a ne jen firmám, stáváte se správci osobních údajů, kterými jsou plné jméno a adresa objednavatele. Před zákonem odpovídáte za to, že nebudou zneužity a odcizeny. Kvůli tomu je nutné dodržet některé náležitosti a vyplnit formulář Oznámení o zpracování (změně zpracování) osobních údajů, který najdete na stránkách úřadu (www.uoou.cz). Úřad do třiceti dní oznámení zaregistruje a poté je možné začít osobní data shromažďovat a zpracovávat.

Komentáře byly uzavřeny.