Jak vymalovat byt – Výběr barev a základní pravidla než začnete

Malování bytu a výběr barev

Malování bytu je jedním ze způsobů, jak lze výrazně proměnit vzhled interiéru, a to za relativně přijatelnou cenu oproti jiným inovacím. Doba se neustále mění a s tím i trendy v malování. Jednu dobu byly „in“ vzory, pak zase bílé stěny a v současnosti se preferuje barevnost a různé kombinace barev.

Výmalba bytu jako prostředek k optickému upravení stěn

Malba bytu navíc dokáže s bytem opticky pracovat – zvětšovat, zmenšovat, rozšiřovat, zužovat apod. Světlé a jemné odstíny místnost obecně zvětšují a prosvětlují, zatímco tmavé barvy prostor naopak zmenšují. Pokud použijete tmavou barvu na boční stěny a zadní stěnu necháte světlou, místnost se opticky prodlouží (kdyby byla zadní stěna tmavá, prostor by se naopak zkrátil). Chcete opticky snížit strop? V tom případě jej vymalujte na tmavo.

Výběr barev pro malování bytu

Ačkoliv je dobré při výběru barev brát v úvahu obecná doporučení, měli bychom se řídit především našimi vlastními pocity. Je prokázáno, že barvy mají na člověka výrazný vliv. Barvy ovlivňují jak tělesnou, tak i psychickou stránku člověka a různé barvy vyvolávají odlišné reakce. Za tento poznatek získal v r. 1903 dokonce Nils Finsen Nobelovu cenu.
Nejzákladnější rozdělení barev dle jejich vlivu je na barvy teplé a studené. Teplé barvy jako je oranžová, žlutá, světle hnědá nebo červená podněcují aktivitu, energii a tvůrčí myšlení. V místnostech vymalovaných teplými tóny stoupne člověku i tělesná teplota. Mezi typicky studené barvy patří modrá nebo zelená. Tyto barvy jsou uklidňující a přispívají k větší duševní rovnováze.

V místnostech vymalovaných studenými tóny klesne člověku tělesná teplota. V jedné místnosti je vhodné kombinovat nejvýše tři barvy – netýká se to jen samotných barev pro výmalbu, ale i interiérových doplňků, podlahy, nábytku atd. Dříve než vyberete malířské barvy, měli byste se informovat na to, na jaký povrch je můžete aplikovat a jak kryjí.

Malování bytu svépomocí nebo od profesionálů

Není malování jako malování. Práce může trvat několik hodin, anebo klidně celý týden. Vše se odvíjí od kvality stěn, podmínek ke schnutí, rychlosti vyklizení potřebných věcí, dovedností malíře aj.

Někdo se směle pustí do malování sám, jiný raději vše přenechá odborníkům, kteří si s dílem poradí rychleji a výsledek je zpravidla kvalitnější (i když nechceme podceňovat Vaše malířské dovednosti). Ať už je to jakkoliv, můžeme popsat několik obecných kroků.

Přípravy na malování bytu začínají přestěhováním, anebo alespoň přesunutím nábytku, sejmutím obrazů a jiných dekorací a věcí, které by při výmalbě vadily. Dalším krokem je zakrytí a zalepení určitých míst jako jsou vypínače, zásuvky, podlahy apod. Zeď, kterou budeme malovat, musí být očištěná od veškerých nečistot, prachu a pavučin. Pokud se stará výmalba odlupuje, je nutné ji odstranit. Stejně tak odstraníme i případné hřebíky a skoby.
Stěnu je samozřejmě důležité i opravit, což se týká různých nerovností, trhlin a prasklin. Teprve až máme povrch očištěný, natřeme stěny penetrací. Malovat se začíná od stropu. Rohy místností se malují štětcem a následně se válečkem na plochu aplikují asi dva nátěry. Jakmile máme vymalováno, odstraníme fólie a pásky. Pak většinou následuje kolotoč úklidu a stěhování.

 

Barvy stěny a emoce – Jakou barvu vybrat

Červená – posiluje emoce a zvyšuje energii v místnosti, nabádá ke konverzaci a zvyšuje pozornost, ideální pro kuchyni a obývací pokoj

Žlutá – vyzařuje pohodu a zesvětluje, pozor, studie prokázaly, že příliš mnoho žluté snižuje trpělivost při konverzaci, ideální pro kuchyně, obývací pokoje a koupelny

Modrá – snižuje tep srdce a pravidelnost dýchání, je proto považována za uklidňující barvu, ideální pro společné prostory určené k relaxování, ale i pro pracovny

Zelená – velmi příjemná pro naše oči, uklidňuje a odstraňuje stres, napětí, ideální pro ložnice, dětské pokoje, ale i odpočinkové koutky určené ke čtení

Fialová – sytá a tvrdá barva, podporuje tvůrčí schopnosti a kreativitu, ideální pro pracovny, ateliéry a prostory určené k práci

Oranžová – teplá a těžká barva, přináší pohodu a bezpečí, nedoporučuje se do prostor určených k odpočinku (ložnice)

Neutrální barvy (bílá, černá, hnědá, šedá) – nikdy nevyjdou z módy a lze je mezi sebou kombinovat, zpravidla jednodušší na údržbu a opravy

 

Komentáře byly uzavřeny.