Jak rekonstruovat podlahu – Jak správně postupovat, jak vybrat podlahu

Rekonstrukce podlahy

Podlaha plní nejen funkci tepelné a zvukové izolace, ale svým vzhledem dotváří celkovou atmosféru interiéru. Pokud se vám vaše současná podlaha už nelíbí nebo je poškozená, neváhejte se pustit do její rekonstrukce. Na výběr máte několik druhů materiálů. I pokud patříte mezi kutily, je lepší obrátit se při rekonstrukci podlahy na odborníka.

Jak probíhá postup rekonstrukce podlahy

Při rekonstrukci podlah v panelových bytech je v první řadě potřeba odstranit všechny vrstvy staré podlahy a udělat nový, očištěný a rovinný podklad. Před realizací se doporučuje zkontrolovat stávající nosnou konstrukci, což bývají většinou železobetonové panely. Kontrolu provede statik.
Při návrhu je třeba brát v úvahu hmotnost a zatížení budoucí podlahy a zvukově-izolační vlastnosti nové podlahové konstrukce.

K vyrovnání nerovností podlahové konstrukce se používá například betonová mazanina, cementový potěr nebo samonivelační stěrky, další variantou jsou zásypy s proměnnou tloušťkou vrstvy nebo podlahové desky tepelné izolace, které se hodí zejména jako podklad pod keramickou dlažbu. Desky se kladou přímo na nosný panel. Pod plovoucí podlahy je ideální jako podklad kročejová izolace (Miralon, korek), která je cenově dostupná. Následuje izolace. V případě rekonstrukce podlahy v místnostech, které přicházejí do styku s vodou, je nutné zajistit její vodotěsnost, například použitím bitumenových, hydroizolačních směsí.

Možnosti nášlapné vrstvy podlahy

Po důkladném očištění a vyrovnání podkladu přichází na řadu izolace a položení nášlapné vrstvy. V koupelně, WC a kuchyni je zvýšené riziko úniku vlhkosti, proto je vhodné uvažovat zde o hydroizolaci rekonstruované podlahy.

Z akustického i praktického hlediska je v současnosti stále často používaná jako nášlapná vrstva plovoucí podlaha. Podlaha musí být dilatovaná od konstrukce stěn a spáry je potřeba překrýt lištami, ideálně v barvě podlahy. Plovoucí podlaha se snadno pokládá a v případě stěhování ji lze lehce rozebrat.

Jaký typ podlahy si vybrat – přednosti, výhody a nevýhody podlah

Dřevěné podlahy z desek, vlysů a parket jsou oblíbené pro svou tepelnou funkci, navíc působí útulně. Dřevěné parkety z masivu se díky své tloušťce dají několikanásobně renovovat, a to broušením, celoplošným tmelením a lakováním.
Laminát dnes svým vzhledem plně nahrazuje dřevo, je levnější. Laminátová podlaha potřebuje dokonale rovný povrch, proto ji podložíme vrstvou z elastického materiálu, která slouží zároveň jako kroková izolace. Delší životnost mají velkoplošné parkety s povrchovou dýhou z tvrdého dřeva, které lze časem přebrousit a znovu nalakovat. Laminátovou podlahu můžeme ukládat buď na původní PVC podlahu, nebo před vlastní pokládkou odstraníme všechny staré vrstvy a podklad vyrovnáme.
Korkové podlahy – korek se používá při návrhu interiéru nejen jako podlahová krytina, ale i jako obklad. Kromě dobré tepelné a zvukové izolace má i tvarovou paměť, která zajišťuje obnovu korkového povrchu i například po protlačení nábytkem. Vhodnost použití korkové podlahy v domácnostech dokazuje i její přirozená odolnost proti požáru, jednoduchá údržba a montáž. Korková podlaha má navíc originální vzhled. Díky malé tloušťce je vhodná k rekonstrukci podlah v panelových bytech, může se přímo lepit na původní PVC nebo linoleum.

Dlaždice a dlažba – použití dlažby je vhodné a praktické zejména v místnostech, které jsou vystaveny velkému užívání a opotřebovávání, případně klimatickým podmínkám, tedy například v kuchyních a koupelnách. Dlažba je dostatečně odolná a dobře se pokládá. Vyrábí se ve čtvercových či obdélníkových tvarech různé šířky, délky, tloušťky a pravoúhlosti. Nejčastější závadou při práci s dlaždicemi je prasknutí jednotlivých kusů, proto byste měli mít náhradní dlaždici vždy při ruce. Stačí ji pak jen vyměnit tím, že opatrně rozbijete poškozenou dlaždici, vyjmete ji a podklad vyčistíte. Na podklad nanesete lepidlo, dlaždici položíte a zatlačíte. Zkontrolujete vodorovnost a přesnost tloušťky spár. K rozměru dlaždic a obkladaček vždy připočítejte i spáry, minimálně 2 mm.

Linoleum už dnes nepatří k opovrhovaným materiálům z dob socialismu. Podlaha pokryta linoleem může být moderní a různě barevná a vzorovaná, oblíbené jsou hlavně imitace dřeva. Podkladová vrstva musí být dokonale rovná, proto se vyhlazuje. Jednotlivé kusy linolea se spojují svářecí páskou dodávanou v barvách linolea, okraje místností se olemují buď soklovou lištou, předem vytvarovaným fabionovým soklem nebo se okraje zahnou podle speciální rohové podložky. Linoleum patří mezi nejlevnější podlahové krytiny.

Textilní podlahovina neboli koberec interiér zateplí a zútulní, navíc dokáže skvěle tlumit zvuk v místnosti. Není ale vhodná pro alergiky. Koberce se kladou přímo na podkladový beton, nebo se lepí. Jejich výhodou je jednoduchá údržba, odolnost vůči opotřebování, barevná stálost. Při intenzivním využívání prostoru je vhodné kobercovou krytinu k podkladu přilepit, aby se koberec neposouval. Položení koberce na původní PVC krytinu je jednoduché – povrch se odmastí a podél stěn se nalepí oboustranná lepicí páska, případně lepicí folie k pokrytí větší plochy místnosti, které mají lepší přilnavost k podkladu. Koberec se potom jednoduše rozprostře a přitlačí. Na podklad z palubovky se musí většinou položit izolační vrstva, která povrch vyrovná, dále se nanese vodou ředitelné lepidlo a koberec se přilepí.

Výběr podlahy a další důležité vlastnosti

Novou podlahu si vybírejte nejen podle praktičnosti, ale myslete i na to, že výběr barvy a vzoru podlahy ovlivní konečnou náladu a vzhled interiéru. Díky nové podlaze získá váš prostor novou identitu, proto pokud můžete, nešetřete na materiálu. Každá místnost v bytě je jiná a vyžaduje individuální přístup v závislosti na požadovaném konečném výsledku. Mějte na paměti, že světlé barvy prostot zvětšují, tmavé ho zmenšují.

Komentáře byly uzavřeny.