Bytový design a služby bytového designéra – Jak zařídit domov

Bytový design

Pokud chcete zařídit byt moderně a vkusně, ale nevíte jak na to, využijte služeb bytového designéra. Poradí vám, jaký vybrat nábytek a jaké zvolit barvy a materiály, abyste se doma cítili příjemně. Váš byt bude navíc zaručeně originální. Do nového kabátu nemusíte oblékat hned celý byt, ale třeba jenom obývací pokoj, nebo ložnici. Zařizování interiéru, pokud má vypadat opravdu pěkně, vyžaduje dostatek času. Jestliže ho nemáte, bytový designér bude vašim spolehlivým pomocníkem, kterému můžete přenechat všechny práce a starosti s tím spojené.

Dobrý designér – jaký by měl být

Na šikovného designéra můžete narazit na internetu, nebo dát na doporučení a reference známých. První konzultační schůzka probíhá obvykle tak, že designér přijde k vám domů, kde si prohlédne místnosti, které chcete nově zařídit, a zdarma s vámi probere vaše hlavní požadavky. Těmito požadavky a potřebami klienta by se měl designér řídit při celé realizaci návrhu. Jde tedy o spolupráci. Vy určíte, jaké barvy preferujete a jaké naopak nemáte rádi, řeknete mu, jak by měl působit celkový dojem interiéru, jaké materiály vám vyhovují, kde chcete, aby byla umístěna například sedačka.

 

Designér vám poradí, jaké barvy se k sobě hodí, navrhne rozmístění nábytku i doplňků, vybere nejvhodnější materiály a vzory (na konzultaci by měl mít s sebou vzorník barev a materiálů), doporučí vám prověřené dodavatele a následně je koordinuje. Je zodpovědný za konečný vzhled interiéru, který by měl být zákazníkovi doslova šitý na míru. Na první schůzce nezapomeňte sdělit, jaký je váš celkový rozpočet. Tím se bude bytový designér řídit při výběru vybavení a dodavatelů.

Co spadá do oblasti bytového designu?

Bytový design, tedy celkový vzhled interiéru, tvoří kromě nábytku:

  • Tapety (včetně nástěnných samolepek)
  • Bytový textil – záclony, závěsy, ubrusy, deky, přehozy, polštáře, povlečení
  • Koberce a podlahy
  • Svítidla a osvětlení
  • Stínící technika jako jsou rolety, žaluzie, garnýže
  • Doplňky- vázy, keramika, sklo, porcelán, jídelní servisy, svíčky atd.
  • Zařízení bytu by mělo být vždy vkusné, estetické, ale zároveň i praktické a účelné.

Kolik stojí služby bytového designéra

Ceny bytových návrhů se velmi liší podle rozsahu práce i zaběhnutého jména a zkušeností designéra, proto se nedají určit konkrétně. Záleží na tom, zda chcete zařídit celý byt, nebo jeden pokoj, jestli chcete mít zpracované návrhy nábytku, nebo jen poradit se sjednocením barev a doplňků.
Obecně platí, že nezávislý designér interiéru by měl vykonat práci za nižší cenu než specializovaná interiérová studia, která mají vysokou režii a poradenství navíc spojují s nákupem vybavení v jejich studiu. Cena za poradenství se obvykle počítá za hodinu, sazba se pohybuje v rozmezí 300 až 1000 korun. S bytovým designem vám někdy pomůžou i bytoví architekti, kteří často pracují nejen s návrhy interiérů, ale s celkovým designem prostoru. Očekávejte tedy 300 Kč – 1000 Kč za hodinu.

Kde se můžete inspirovat

Pokud uvažujete o novém zařízení bytu, měli byste mít nejprve představu o tom, co se vám líbí a jak by měl přibližně váš interiér vypadat. Kromě časopisů o bydlení, kterých dnes na trhu existuje celá řada, můžete čerpat inspiraci i na veletrzích bytového designu a interiéru. V pražských Letňanech se bude například konat zaběhnutý veletrh Tendence nebo For Interior a For Decor, kde najdete kvalitní výrobce nábytku nadčasového designu a dále všechny možné bytové dekorace a textil.

Komentáře byly uzavřeny.