Bitcoin kurz opět láme rekordy – Hodnota na historickém maximu

Internetová měna Bitcoin

Bitcoin je internetová měna. “Bitcoiny” lze nakoupit za reálné peníze. Následně za ně lze nakupovat zboží, služby nebo je zpět proměnit ve skutečnou měnu. V České republice již existují eshopy, které přijímají platby v Bitconech. V zahraničí například existují i bankomaty, které při zadání přístupových údajů k Bitcoinu vydají skutečné peníze.

Výhody internetové měny Bitcoin

Bitcoin je decentralizovaná měna. Jedná se v podstatě o počítačový program, který anonymně  zaznamenává, kdo zrovna vlastní kolik bitcoinů. Tento program běží na počítačích dobrovolníků po celém světě. Díky tomu s ní nikdo, žádná vláda, nemůže manipulovat. Nelze ji padělat, nelze způsobit inflaci či deflaci uvolněním dalších bankovek či zásahy do národní finanční politiky. Rovněž nikdo, ani policie či vláda žádné země, nemůže zabavit účty či čerpat peníze z daných účtů.

Velikou výhodou je anonymita. Nikdo neví, komu daný Bitcoin patří. Z tohoto důvodu tato měna získala svoji počáteční popularitu právě právě při platbách na internetu za nelegální služby či zboží. Ať již například nákup zbraní či drog. To je ovšem historie. V současné době je již natolik rozvinutá, že si za ní lze na českém internetu koupit tričko, ledničku nebo třeba hosting pro své internetové stránky.

Pohyb kurzu a riziková investice

Pokud si uložíte peníze na klasický účet, úrok bude v desetinách procent.  V případě spořícího účtu možná jednotky procent. Při investování na burze je možné dosáhnout zisku jednotek procent, při velikém štěstí deseti procent.

Oproti tomu Bitcoin je velmi pohyblivý = tudíž i potenciálně velmi rizikový/ziskový. Při počáteční investici může mít hodnotu 20 000 Kč. Čtyři měsíce později jeho hodnota může být 5 000 Kč, ale rovněž i 50 000 Kč. A právě proto je pro některé investory tolik lákavý.

Rekordní kurz Bicoinu – momentálně na historickém maximu

O bitcoinu se v českých médiích nejvíce mluvilo na přelomu roku 2013/2014. Graf (1). Bitcoin v tuto dobu stoupl na rekordní maximum a česká i světová média mu věnovala velikou pozornost. Díky tomu jeho hodnota neustále stoupala. Čtenáře ovšem Bitcoin brzy omrzel, média o něm přestala psát a Bitcoin se propadl na zlomek své původní hodnoty. Graf (2). Bitcoin se odebral do ústraní, ale jeho hodnota začala opět pomalu stoupat. A momentálně se nachází na svém historickém maximu. Graf (3). A stále roste.

Kurz Bitcoin

Osobní zkušenost s investicí do Bitcoinu

Do Bitcoinu jsem investoval v lednu 2014. Tedy o několik týdnů poté, co se o něm psalo v novinách. Graf (1). Při tehdejším kurzu jsem za 100 000 Kč koupil něco málo přes 4 Bitcoiny (lze nakupovat i zlomky Bitcoinů, momentálně nejmenší možná suma je 0,00000001 Bitcoinu).

Samozřejmě následně přišel pokles a má investice během 5 měsíců měla hodnotu cca 22 000 Kč. Graf (2). Tedy z investovaných 100 000 Kč jsem měl 22 000 Kč. Což samozřejmě nebylo příjemné zjištění. Mnozí lidé by nejspíše vybrali zbývající peníze a uznali prohru. Já jsem se ovšem při počáteční investici zařekl, že se jedná o dlouhodobou investici – v řádu desítek let. Tedy jsem Bitcoin nechal Bitcoinem a nic jsem nedělal.

Kurz se postupem času opět zvedl a momentálně je své maximální hranici. Pro mě to nyní znamená 165 000 Kč. Graf (3). Je ovšem nutné si uvědomit, že čekání na “výdělek 65 000 Kč” trvalo více než 3 roky. Pro mnohé lidi by možná nyní byla ideální doba vybrat investovaných 100 000 Kč, ocitnout se tedy na nule a ponechat jako investici “vydělaných” 65 000 Kč. Já ovšem i nadále zůstávám zařeknut, že se jedná o dlouhodobou investici v řádu desítek let.

Tedy jsem v posledních 3 letech jezdil na horské dráze – ze 100 000 Kč na 22 000 Kč a nyní na 165 000 Kč.

Jaká bude budoucnost Bitcoinu? Nemám nejmenší tušení. Je možné, že se v následujících letech ukáže, že Bitcoinu není třeba. Jeho hodnota se propadne na nulu. V tom případě nejspíše přijdu o celou investici. Svět je ovšem nevyzpytatelný a dějí se šílené události. Země se ocitají na pokraji bankrotu (Kypr), země každý měsíc přidávají na své bankovky několik nul (Afrika), spekuluje se o nových válkách (WW3, Severní Korea), Evropská unie se rozpadá (Brexit) či se objevují soukromé organizace, které se tváří jako země (ISIS). A právě každá z těchto událostí by mohla v budoucnosti vést k tomu, že daný stát/organizace/občané budou chtít převést svoji ekonomiku na decentralizovanou a vládami neovlivnitelnou měnu. Což by pro majitele Bitcoinů znamenal předčasný odchod do velmi dobře placeného důchodu.

Je skutečně možné, že by se to stalo? Pravděpodobnost je někde okolo 0,0001%. Stále ovšem vyšší, než při sázce do Sazky nebo Euromilionů. A i kdyby se nic z toho nestalo, kurz Bitcoinu jen léty pomalu rostl a třeba se jen zdesetinásobil, tak je to stále lepší vyhlídka, než nechat peníze ležet na bankovním účtu. Kde z důvodu inflace jen ztrácí hodnotu.

Budoucnost ukáže.. .

Komentáře byly uzavřeny.