Zrušme banky, zastavme systém, vyzývá Catona

Bankovní instituce

Eric Catona, bývalý fotbalista Manchester United, velmi ostře vystoupil proti velkým bankovním institucím a systému. A plánuje ho zničit. Svým příznivcům a nepřátelům bank poslal video, které vše objasňuje.

Ve svém videu vyzval příznivce k jednoznačné akci. Sedmého dne tohoto měsíce (úterý) má dojít k hromadnému výběru hotovosti z bankovních účtů. Čímž by měly banky přijít o veškerou svojí hotovost a ne-li zkrachovat, tak se alespoň ocitnout ve velkých potížích. Po celém světě během krátké doby získal deseti tisíce příznivců, kteří jsou připraveni se do akce zapojit.

Vytváření neexistujících peněz

A co Catonovi tolik vadí? Čech by možná jako první zmínil bankovní poplatky? Jako hlavní problém současného systému vidí vytváření neexistujících peněz. Jednoduše by se princip dal popsat následovně:

ČNB vytiskne 10 000 Kč. Ty se dostanou do banky. Ta je půjčí deseti klientům s úrokem 20%. Každý z nich má tedy půjčeno 1 000 Kč a vrátit má 1 200 Kč. Celkově se bance vrátí 12 000 Kč. Problémem je, že v oběhu je pouze 10 000 Kč a dva klienti tak nemají šanci svoji půjčku pro nedostatek peněz v oběhu vůbec vrátit. Navíc samotná banka vytvořila imaginární 2 000 Kč, které nebyly ani vytisknuty. Banka si tak stanovením úroku tiskne své vlastní peníze, které vůbec neexistují.

Odborníci – varování i nezájem

Proti této akci již vystoupil francouzský ministr financí, který varoval před případnou účastí a možnými dopady. Varuje, že jakýkoliv krach bankovních institucí je obrátí i proti samotným občanům. A vyzývá je, aby se k podobným akcím nezapojovali.

Finanční odborníci jsou naopak klidní a akci nepřikládají žádnou váhu. Hlavními argumenty je nedostatečný počet účastnících se lidí – jedná se jen o nízké desítky tisíc lidí. A taky fakt, že většina financí v bankách patří velikým společnostem a ne jednotlivcům. Tedy jejich výběry nemohou nic ovlivnit.

Andreas Claus – přednáška o příčinách světové finanční krize

O vytváření neexistujících peněz a dalších zajímavých faktech z bankovního sektoru mluví Andreas Claus během své přednášky na téma příčin finanční krize. (1 hodina 32 minut, české titulky)

Komentáře byly uzavřeny.