Od koho si pronajmout eshop – Technické řešení

Pronájem eshopu

Každý internetový obchod potřebuje ke svému chodu rozhraní, které zákazníkům zobrazuje přehled výrobků, umožňuje jim prohlížet podrobnosti o nich, řadit je podle libovolných kritérií a provádět objednávku. Provozovateli vedle toho poskytuje možnost zadávat do katalogu nové kategorie zboží i jednotlivé výrobky, zobrazovat objednávky a zaznamenávat jejich zpracovávání. To všechno umožňuje naprogramovaná aplikace, kterou je možné získat několika způsoby.

První možností je vyhledat na internetu některé z řešení poskytovaných zdarma a to umístit na server poskytovatele webového prostoru (tzv. webhostera), který získáte už za několik desítek korun měsíce. Ač jsou takové aplikace zdarma, mají velkou nevýhodu, která bude stát v cestě každému, kdo se neorientuje v programovacích jazycích, v nichž jsou programy napsané. Tato řešení musíte pak totiž používat tak, jak byla vytvořena, bez možnosti přizpůsobit jejich vzhled nebo funkce svým potřebám. Navíc je třeba je na serveru nainstalovat, což může být problém, i pokud máte k dispozici dokumentaci výrobce.

Druhou možnost představuje kontaktování některé z mnoha firem, které se zabývají tvorbou internetových aplikací na míru. Ty mají většinou k dispozici nějaký základ internetové aplikace, kterou přizpůsobí vašim požadavkům, upraví grafickou podobu stránek a poskytnou vám podporu, kterou jistě – zejména v počátcích – oceníte. Dál už si budete internetový obchod na vlastní adrese a ve svém prostoru obhospodařovat sami. Nevýhodou této volby je nutnost poměrně vysoké investice hned na počátku – ještě než svůj internetový obchod otevřete, budete muset za jeho „postavení” zaplatit částku jdoucí do desetitisíců. A kromě toho budete čekat, než vám dodavatel e-shop připraví.

Třetím způsobem získání technického zázemí pro provoz e-shopu je pronájem připraveného řešení. To je pro začínající internetové obchodníky optimální řešení, neboť kromě aplikace zahrnuje pravidelné aktualizace a průběžný dohled nad systémem, a to všechno za měsíční paušál, který nemusí výrazně zatížit váš rozpočet. V ceně pronájmu je i prostor na serveru, na kterém aplikace běží, a tak si za několik set korun měsíčně můžete provoz internetového obchodu vyzkoušet a zjistit, jaká bude mezi zákazníky odezva, bez nutnosti investovat do vývoje vlastního řešení. Počáteční investice jsou v tomto případě opravdu minimální. Obchod lze přitom provozovat prakticky ihned.

Pronajímaná řešení mají oproti ostatním způsobům získání aplikace pro provoz e-shopu ještě další výhodu. Podnikatel, který svůj internetový obchod, se zejména v počátcích musí věnovat ostatním stránkám podnikání. Má přehled v obchodě a v oblasti sortimentu, který bude nabízet, ale daleko méně se orientuje v tom, jak by měl správný e-shop fungovat, aby nabízel uživateli pohodlí, které od něj očekává. Firmy poskytující pronájem aplikací znají potřeby uživatelů, vědí, jak internetové obchody fungují a své aplikace novým požadavkům trhu neustále přizpůsobují. Administrační rozhraní nabízí jen funkce, které opravdu potřebujete, a nikoli celou řadu nastavitelných možností, ve kterých je třeba se zorientovat, aby internetový obchod správně běžel. Jako obchodník se tedy můžete plně soustředit na obchod, zajištění serveru, důležité zálohování a další vývoj zajistí pronajímatel.

Komentáře byly uzavřeny.