Následky úniku ropy a ropné skvrny s odstupem, zajímavá čísla a statistiky

Těžební plošina

Tři měsíce přinášela média nové informace o úniku ropy. Přednášela katastrofické scénáře a možné dopady na celou zemi. Nyní jsou již všechna čísla sečtena. Jaké jsou následky?

Čísla, čísla, čísla

11 – počet mrtvých nebo pohřešovaných osob ve spojitosti s havárií

4 – hodiny (necelé) by zvládla všechna uniklá ropa pohánět americkou ekonomiku

200 – Km délka skvrny

110 – Km šířka skvrny

27 – počet povolení, které byly od havárie uděleny k vrtání dalších vrtů v zálivu (dvě z nich byly pro BP)

400 – projektů, které byly v Golfském zálivu schváleny i když nesplňovaly podmínky (zdroj: Center for Biological Diversity)

30 – % národní produkce ropy pochází právě z Golfského zálivu

Kolik to bude stát British Petroleum (BP)

Likvidace ropné havárie je podle odborníků odhadována na 1 miliardu dolarů (19 000 000 000 Kč). Což se může zdát z našeho pohledu jako velmi vysoké číslo, které by mělo být pro firmu naprosto likvidační. Ve skutečnosti tomu ale je jinak.

Pro porovnání uveďme čistý zisk BP. Za první tři měsíce roku 2010 si přišla na 6,1 miliardy dolarů. Bráno z dlouhodobějšího horizontu BP za poslední čtyři roky vydělala 82 miliard dolarů.

Graf

Ovšem do šesti týdnů, po první zmínce o problému, investoři z BP doslova vysáli 67 miliard dolarů. Dát do pořádku všechny následky po havárii tak pro tuto společnost nebude znamenat naprosto žádný problém. Mnohem vyšší škody by mohla tato havárie zanechat na její dobré pověsti a značce jako takové.

Fotografie ropné skvrny

Po spuštění lze ovládat pomocí šipek na klávesnici. Aktualizace – fotogalerie byla odebrána.

I přes předpovědi odborníků cena ropy zůstala ve stejné hladině a nehoda se žádným způsobem neprojevila na americkém ani světovém trhu. Škody v ekonomice napáchala ale na řadě jiných míst – cestovním ruchu, potravinářství (ryby, mořské plody) a i průmyslu. Zatímco ropného průmyslu se tato událost takřka nedotkla, tak další sféry podnikání se budou potýkat s následky dalších 10 až 15 let.

Komentáře byly uzavřeny.