Jak ušetřit peníze za energie (bez změny poskytovatele) – Plyn, Voda, Elektřina, Benzín, Nafta

Šetříme energii

Zdražující energie – každým rokem jsme pasivními svědky neustálých oznámení o zdražujících energiích. Musíme být ale opravdu pasivní a pouze platit více? Ne, nechceme Vás navádět k neplacení účtů za elektriku, či plyn, ale právě naopak. Cílem a hlavním mottem je „jak ušetřit energie“. Tedy nejvíce ušetříte za to co nespotřebujete, ať již plyn, elektrika či voda. Rady, tipy a návody na to jak ušetřit a zbytečně neplýtvat energií. Pokud máte typy na ušetření i Vy, neváhejte a podělte se s ostatními čtenáři.

Šetříme plyn (vaření či topení)

Ještě před lety byl plyn vládou podporován a plynofikace obcí byly podporovány. Nyní ceny plynu pro topení dorovnávají elektrickou energii. Spotřebu plynu můžeme nepřímo ovlivnit a snížit:

  • 1. Kondenzační kotle – Nový typ kotlů, který používá má účinnost vytápění až 80%.
  • 2.Izolace na potrubí kotle – Potrubí od vedoucí od kotle zaizolujte, můžete ušetřit významné tepelné ztráty.
  • 3.Nastavení teploty ohříváku vody – Voda v zásobnících by měla být nastavena na ohřívání na teplotu 55%. Pokud je nastavena na vyšší dochází v tělese k tvorbě vodního kamene a tím následovně i zvýšení spotřeby energie.

Šetříme benzín/naftu (automobil)

Ropa a ceny pohonné hmoty neustále stoupají, přitom stačí dodržet při jízdě pár základních pravidel a spotřeba může být podstatné nižší.

  • 1.Pokud jezdíte více jak 30 000 km ročně, zvolte motor na naftu
  • 2.Pokud jezdíte více než 10 000 km ročně zvolte alternativní palivo LPG ci CNG

Pár typů pro snížení spotřeby:

  • a. jezděte plynule, přílišné brzdění a opětovné rozjíždění zvyšuje spotřebu
  • b. kontrolujete tlak pneumatik, podhuštěné pneumatiky zvyšují opět potřebu.

Šetříme elektřinu (svícení, spotřebiče)

Spotřeba elektrické energie v každé domácnosti rok od roku stoupá. Vývoj nové elektroniky, její cenová dostupnost nahrávají boomu spotřeby elektrické energie. Přinášíme hlavní tipy na ušetření za elektřinu.

1. Nahraďte žárovky

Klasické (baňkové) žárovky byly sice úžasným vynálezem Edisona, nic méně v dnešní době představují tu nejhorší variantu spotřeby elektriky v domácnosti. Vyměňte klasické žárovky za úsporné žárovky. Pokud nahradíte jednu 100 w žárovku za její úsporný ekvivalent se spotřebou 23 W, můžete za živnost žárovky ušetřit až 4 500,- Kč. Platí pravidlo, že výměna žárovky se vyplatí pokud žárovky svítí více jak hodinu déle za den.

2. Námraza v ledničce

Lednička by měla být naplněna z 75% svého objemu. Pozor na námrazu! Máte li ve své ledničce námrazu, která je více než 3 mm, pak vězte že už pouhé 3 mm mají za následek spotřebu elektriky větší než 50%.

3. Červené kontrolky na spotřebičích

Je úžasné, že televize, DVD a další elektronika „čeká“ na naše zmáčknutí tlačítka a uvedení z pohotovostního stavu „stand-by“ do plného režimu, nic méně jsme ochotni platit až 10% roční spotřeby za tuto rychlost? Je to tak až 10% roční spotřeby stojí svícení červených světýlek.

Šetříme vodu (hygiena a koupelna)

Největší spotřeba vody v domácnosti je při osobní hygieně. Pojďme se podívat na základní typy pro ušetření vody.

1. Ekonomické splachovače

Pořiďte si na záchod dvou stupňové splachovací zařízení. Používáním toho splachovače můžete ušetřit až 30% spotřeby vody.

2. Vana versus sprcha

Pokud se koupete spotřeba vody je 100 – 150 litrů v závislosti na typu vany. Pokud zvolíme sprchu, spotřeba je cca 50 litrů, což je další významná úspora.

3. Umývání nádobí

Umývání nádobí pod tekoucí vodou je spotřeba až 100 litrů oproti použití dřezu cca 25 litrů.

Komentáře byly uzavřeny.