Jak správně na rekonstrukci koupelny – Co vědět předem

Jak na rekonstrukci koupelny

Základním úkolem je sehnat dobrou stavitelskou firmu, která vám nejprve na koupelnu zpracuje projekt, obstará stavební povolení a udělá rozpočet. Firmu můžete vybírat přes internet nebo přes inzerci v časopisech o bydlení, není ale nad to dát na reference známých.

Firmy mají kromě koupelnových katalogů většinou také koupelnová studia, kam si můžete jít prohlédnout dlaždičky, obklady, vany, umyvadla, sprchové kouty, WC a ostatní nezbytnosti jako je otopný žebřík nebo skříňky, a vybrat si podle toho, co se vám nejvíc líbí. Zde se nejspíš rozhodnete, jestli si pořídíte velké dlaždice, mozaiku, klasické dlaždičky s listelou, nebo kombinaci všeho. Důležité je předem si stanovit cenu, kterou jste ochotni do nové koupelny investovat, a podle toho se řídit. Firmy vám doporučí případné levnější varianty či uspořádání vybavení koupelny. Před podpisem smlouvy se dohodněte na termínu, kdy bude koupelna hotová a připravená k předání (to bývá obvykle týden až čtyři týdny).

Tip: Nechte si zpracovat 3D návrh vaší koupelny, v němž přesně uvidíte, jak prostor před realizací vypadá a jak je možné s ním pracovat. Návrh vám pomůže hlavně s umístěním vybavení. Potřebujete k němu půdorys nebo náčrt místnosti s rozměry zdí, přizdívek, oken i dveří, a také pevně dané vývody na odpad a vodu.

Víte, co by ve vaší koupelně nemělo chybět?

Než se pustíte do rekonstrukce, mějte připravené požadavky, které stavitelské firmě zadáte. Budete mít v koupelně pračku, případně sušičku prádla? Chcete mít společnou vanu a WC, a bude tedy potřeba probourat zdi? Vyhovuje vám sprchový kout, nebo trváte na rohové vaně? Kolik si přejete mít v koupelně úložných prostorů, různých skříněk, umyvadel a zrcadel? Uvažujete o podlahovém vytápění? Vyhovuje vám více závěsné WC? A co s osvětlením? Se všemi vašimi návrhy by dobrá firma měla umět pracovat a snažit se vyjít vám maximálně vstříc. Dále by vám měli ve firmě být schopni poradit s barvami, především s barevným sladěním obkladů a dlažeb. Klidně požádejte o zapůjčení vzorníku, abyste si mohli v klidu promyslet, jaké barvy pro svou koupelnu zvolíte.

Tip: Myslete na to, že koupelna by měla být zařízená prakticky pro všechny členy domácnosti. Umístění vypínačů, zrcadel i umyvadla by mělo být v přiměřené výšce, aby na ně dosáhli i děti. Pokud máte v rodině seniory nebo invalidní osoby, nezapomeňte na pomocná madla a sedátka do vany.

Typický problém panelových domů- rekonstrukce bytového jádra

Pokud vaše koupelna potřebuje kompletní přestavbu starého bytového jádra, počítejte s tím, že cena za koupelnu se všemi stavebními pracemi vás vyjde od sto tisíc korun (do 100 000 Kč). Do ceny si firma kromě elektroinstalace, vodoinstalace, odvětrávání, obkladů a jiného materiálu započítává demontáž, odvoz a likvidaci bytového jádra, vyzdění nových stěn nebo například sádrokartonové podhledy s halogenovým osvětlením.

Vany, umyvadla, sprchy a baterie

Průměrná prefabrikovaná vana je 150- 180 cm dlouhá, 70-80 cm široká a 40 cm hluboká. Na výběr dnes máte celou řadu tvarů a velikostí od standardního bílého obdélníkového typu, přes rohové a volně stojící vany až po vany zapuštěné do podlahy. Pokud váš prostor vyžaduje malou vanu, vyberte si alespoň 45 cm hlubokou, abyste se do ní přeci jen mohli ponořit. Trvanlivost a cena vany jsou dány použitým materiálem.

Co se týče umyvadel, k dispozici jsou závěsná, stojanová, částečně zapuštěná nebo zcela zapuštěná. Vyrábí se z kamene, porcelánu, nerezavějící oceli nebo skla. Umyvadlo zavěšené na stěně je nejjednodušší a obvykle nejlevnější možností. Vestavěná umyvadla jsou výhodná, protože v jejich základovém díle najdete potřebný úložný prostor na ručníky nebo kosmetiku.

Ruční sprchy na dlouhých hadicích jsou ideální k čištění sprchového prostoru i umývání malých dětí, zatímco sprcha na posuvné trubce může být upravena tak, aby vyhovovala velkému rozsahu výšek. Sprchové hubice instalované napevno ke stropu nebo stěně působí čistým, téměř neviditelným dojmem, ale chybí jim pružnost ručních nebo ohebných modelů.

Baterie může být namontována ve zdi nebo být součástí toaletního stolku. Bývá také instalována do otvorů ve vaně nebo umyvadle. Mějte na paměti, že baterie musí být slučitelná se stávajícím potrubím a stylem vany nebo umyvadla a mělo by se s ní snadno a příjemně zacházet. Existuje velký výběr povrchové úpravy baterií, vaše možnosti ale omezí tvrdost vody v dané oblasti-chromované a plastové baterie se hodí pro oblasti s tvrdou vodou, zatímco mosazné nebo pozlacené povrchy by v tomto případě ztratily brzy lesk.

Komentáře byly uzavřeny.