Jak se dostat do letištního lounge, pokud nejste prezident ani miliardář

Letiště lounge

Letišní lounge (salónky) mají nádech drahého luxusu a především naprosté nedostupnosti. Vstup pouze pro vyvolené, mezi které rozhodně nepatříte. Opravdu? V tom případě vás tento článek může velmi překvapit.

Existuje více než 12 způsobů, jak se do takového salónku můžete dostat. A ty základní zde budou zmíněny. Nejdříve se ovšem podívejme na to, co letištní lounge (salónek) nabízí a proč by jste se o něj měli vůbec zajímat.

Co mi nabízí letištní lounge (salónek)

  • pohodlná křesla, kožené sedačky, jídelní a pracovní stoly (mnohem pohodlnější než čekat na letišti)
  • zdarma připojení k internetu (na mnohých letištích nedostupné)
  • přístup k zásuvce, nabíječky k zapůjčení
  • jídlo zdarma (svačiny, bufet, hlavní chody)
  • pití zdarma (cola, čaj, káva, voda…)
  • alkohol zdarma (alkohol může být zpoplatněn)
  • osobní asistenci (změna letenky, upozornění na odlet…)
  • sprchy, vany, postele, sauny (dle možností daného lounge)
  • …a mnohem více!

TIP: Chcete se podívat, jak to vypadá ve First Class nebo Business Class lounge? Podívejte se na Youtube. Lidé sdílejí veliké množství videí a recenzí přímo z lounge!

Video a foto lounge

Jak se dostat do lounge – základních 7 způsobů

1. Koupit si First class letenku

První způsob je každému zcela zřejmý. Pokud si koupíte First class letenku, tak k ní automaticky získáte i přístup do First class lounge, do Business lounge a můžete s sebou vzít (“protáhnout”) i 1 člověka, který přístup nemá.

Ovšem… . Economy letenka z Prahy (PRG) do Bangkoku (BKK) stojí 14 000 Kč. Oproti tomu v tom samém letadle za stejnou cestu zaplatíte 84 000 Kč za sedadlo v First class. Jedná se tak o jeden z nejdražších způsobů, jak získat přístup do lounge.

2. Koupit si Business Class letenku

S letenkou v Business class automaticky získáte přístup do letištního lounge. Sice se již nedostanete do First class, ale business class lounge je vám zcela k dispozici včetně všech jeho služeb. Oproti předchozímu odstavci rovněž ztrácíte možnost s sebou vzít někoho, kdo přístup nemá.

Cenově tato možnost opět není nejvýhodnější. Jak již bylo řečeno – za letenku ve First class zaplatíte 84 000 Kč, za letenku v Economy 14 000 Kč a Business class by vás na cestě PRG -> BKK vyšla na 48 000 Kč.

 

Titulek článku slibuje přístup do lounge i v případě, kdy nejste prezident či miliardář. Pojďme se tedy nyní podívat na způsoby, jak vstup může získat i normální člověk za normální cenu!

3. Staňte se Elite Flyer

Každá aerolinka má tento program pojmenován jinak, ale nabízí jej každá. Tento program má několik úrovní – například Blue, Silver, Gold, Platinum. A čím více uskutečníte letů a čím více nalítáte mílí, tak tím více stoupáte v tomto žebříčku. A každá úroveň s sebou přináší bonusy a služby zdarma.

Příklad: K tomu, aby jste se u Emirates dostali do Silver Tier, musíte uskutečnit 25 letů nebo urazit 25 000 Mílí. Stačí tedy 25x letět za tu nejlevnější cenu (např. zmíněných 14 000 Kč) a jste členem na úrovni Silver. Jako člen máte vstup zdarma do Business Lounge (salónku). Při check-in na letišti můžete využít přednostního odbavení. A rovněž máte i přednostní vstup do letadla před ostatními cestujícími.

Tato možnost je samozřejmě vhodná pouze pro ty, kteří létají velmi často.

4. Pořiďte si business kreditní kartu

Tento způsob je populární především v Americe. U nás se tyto kreditní karty nabízejí jen výjimečně.

Postup je snadný. V bance si zařídíte business kreditní kartu a aktivujete si roční poplatek 5000 Kč6000 Kč, který vám umožní vstup do letištního lounge. Ano, funguje to tak jednoduše – stačí platit cca 5000 Kč ročně a kdykoliv se objevíte na letišti, tak máte zaručený vstup zdarma.

Komplikace může být pouze v získání této kreditní karty. Na jednu stranu může být v ČR velmi těžké najít někoho, kdo tyto karty nabízí. A na druhou stranu banka po vás bude vyžadovat, aby jste měsíčně prováděli s kartou platby v určité výši – například nad 100 000 Kč. Pokud máte firmu a platíte kartou výdaje, tak to není problém. Pro obyčejného zaměstnance to problém být může.

5. Staňte se členem Priority Pass

Priority Pass je společnost, která má více než 950 lounge po letištích celého světa. Stačí se zaregistrovat na jejich internetových stránkách, stát se členem a můžete začít využívat jejich lounge!

Kolik to stojí?

Standard – roční poplatek 2 600 Kč + za každý vstup je nutné zaplatit 600 Kč

Standard Plus – roční poplatek 6 700 Kč + 10 vstupů zdarma, následně každý vstup za 600 Kč

Prestige – roční poplatek 10 700 Kč + všechny vstupy zdarma

Cestujete-li ve dvou, tak roční poplatek může platit jen jeden z vás. A druhá osoba bude platit jen 600 Kč jako vstup. Tato akce pro druhou osobu je stejná u všech tří skupin.

6. Kupte si vstup jako součást letenky

Tuto službu nabízejí jen některé aerolinky a za různé ceny.

Nezáleží na tom, jakou letenku si koupíte. Může se jednat například i o Economy class za zmíněných 14 000 Kč bez nároku na lounge. A přímo k ní si můžete přikoupit vstup do Business Lounge. Ceny se zpravidla pohybují okolo 4 000 Kč.

Což se může zdát mnoho. Pokud ale čekáte 18 hodin na navazující let a Lounge nabízí zdarma jídlo, pití a postel, tak se již může jednat o lákavou nabídku.

Pozor – tento vstup může být časově omezen! Například na 3, 6, 12…hodin.

7. Kupte si vstup přímo na místě

Vstup si můžete zaplatit i přímo na letišti, u vstupu do Lounge.

Opět záleží na typu Lounge, ale ceny se mohou pohybovat okolo 5 500 Kč.

Pozor – tento vstup může být časově omezen! Například na 3, 6, 12…hodin.

8. Nechejte si uletět letadlo

Poletíte-li s Emirates do Sydney, tak budete muset přestupovat v Dubaii. Samozřejmě se může stát, že první letadlo bude mít zpoždění a vy nestihnete navazující spoj. Což je chyba aerolinky a musí vám zařídit nový spoj do vaší destinace. Pro vás to znamená dlouhé čekání, hromadu komplikací a pozdní přílet.

Kvalitní aerolinky (Emirates, Etihad…) vám tuto nepříjemnost mohou kompenzovat tím, že vás na navazující let nechají čekat v Business class lounge! Nejedná se o pravidlo – ale je možné se s tímto přístupem občas setkat. Především, jedná-li se o čekání na menším letišti (např. Praha je menší letiště, Dubai není).

 

Komentáře byly uzavřeny.