Jak postavit (navrhnout) koupelnu – Jak správně postupovat

Jak navrhnout a postavit koupelnu

Zatímco hranice oddělující jednotlivé obytné prostory v domě téměř vymizely, pro koupelnu to neplatí. Tento prostor, ať už má jakoukoliv velikost, zůstává jediným soukromým útočištěm, kde ze sebe večer spláchnete denní stres a ráno načerpáte novou energii. Koupelna dnes zastává funkci opravdových soukromých lázní, a proto se na její vzhled a vybavení klade velký důraz.

Vybudování koupelny vyžaduje rozsáhlé instalatérské, elektrikářské a vzduchotechnické práce. To dělá z projektu a stavby této místnosti nebo její renovace náročný a finančně nákladný úkol. Styl by neměl převažovat nad funkčností, a co se týče vybavení, je nezbytné hned ze začátku projektování vymyslet jeho dispoziční řešení.

Promyslete si, zda vyžadujete vanu, nebo vám postačí sprchový kout. Měla by být vana umístěna v rohu, podél stěny, nebo uprostřed místnosti? Jestliže koupelnu bude používat žena, nebo více žen, nemělo by v ní chybět dostatečně prostorné místo na ukládání toaletních a kosmetických potřeb a také velké zrcadlo (nebo zrcadla) s osvětlením vhodným pro nanášení make-upu. Víte, kam umístíte umyvadlo? Chcete mít v koupelně pračku? Pak je potřeba vymyslet pro ni vhodné místo s přívodem vody. Prvním krokem by tedy mělo být nakreslení plánku místnosti v daném měřítku.

Základní pravidla, kterými se můžete řídit při stavbě nebo rekonstrukci koupelny

  • Polohu vany nebo sprchy často určuje dané potrubí.
  • Rozhodněte se, jaké použijete vytápění. Dáte přednost vytápěným trubkám na sušení ručníků, odtahovým ventilátorům, nebo je vaším snem mít podlahové vytápění?
  • Vypracujte plánek, v němž budete mít zakresleny všechny vestavěné skříňky a police, umyvadlo, elektrické zásuvky a trubky na ručníky.
  • Jestliže je prostor na vybudování koupelny omezený, dejte přednost sprchovému koutu před vanou, ušetříte tím místo. Můžete také zvolit kratší vanu, kterou umístíte na užší straně koupelny místo na širší.
  • Jestliže máte malé děti, nastavte maximální teplotu horké vody na 50 stupňů. Při této teplotě trvá pět minut, než dojde k případnému opaření.
  • Pozor dejte také na ostré hrany skříněk nebo použití skla, které by dítě mohlo rozbít.
  • Umístění vany na stupínek vám zajistí optické rozdělení prostoru.

Stěny a podlahy – rozhoduje praktičnost

Volba povrchové úpravy stěn a podlah by měla odpovídat požadavkům bezpečnosti a odolnosti proti stálé přítomnosti vody a páry. Mělo by být příjemné po nich chodit a dotýkat se jich, samozřejmostí je pak estetická funkce. Materiály, které dobře snášejí vlhkost, jsou kámen, keramika, sklo, ale i ošetřené dřevo.

Nutností je naprostá voděodolnost plochy kolem sprchy a vany, také stěny kolem umyvadla by měly být voděodolné. Základem je vodotěsná obkladová lišta s přeplátovanými spoji, díky nimž se omezí únik vlhkosti ze sprchy do zbylé části místnosti. Jestli se chystáte mít otevřenou sprchu, případně „mokrou“ koupelnu, musí být vodotěsná celá místnost.

Keramické nebo skleněné dlaždice jsou voděodolné a lehce se udržují čisté. Důležité je, aby voděodolné byly i spáry, jimiž nesmí pronikat vlhkost! Luxusnějšími materiály jsou kamenné dlaždice, mramor a vápenec. Chcete-li mít na stěnách tapety, použijte jedině druh s povrchem z PVC a houbomorné lepidlo.

Podlahy v koupelnách musí čelit neustálým cákancům vody, rozlitým voňavkám nebo laku na nehty, takže musí být odolné. Důležitá je také bezpečnost a protiskluzovost. Podlaha by měla být rovněž příjemná pro dotyk bosých nohou, neměla by studit. Na výběr máte z velkého množství dlaždic, například keramické, mozaikové, mramorové nebo z vápence. Máte-li omezený rozpočet, kupte si raději velké dlaždice než malé, protože jich na pokrytí velké plochy spotřebujete méně.

Držte se raději podlahových dlaždic s matovým leskem a mramoru či kamene se zdrsněným nebo zbroušeným povrchem, protože lesklé dlaždice a vysoce leštěný kámen jsou za mokra kluzké. Pěkně vypadají například terakotové dlaždice, ale musí být profesionálně a pravidelně tmeleny, aby neabsorbovaly skvrny a barvy.
Jestli preferujete měkčí a teplejší povrch pod nohama, zkuste použít podlahovinu z PVC s pěnovým podkladem, linoleum nebo gumovou krytinu.

Nepodceňujte odvětrávání

Pokud máte v koupelně okno, je to skvělé. Denní světlo vyvolává dobrou náladu, pocit svěžesti a spolu s čerstvým vzduchem pomáhá vysušovat vlhkost v místnosti. Okno umístěné vysoko ve stěně pod stropem navíc znemožňuje, aby vás při koupeli někdo pozoroval. Další možností je použít dekorativní sklo nebo sklo s ledovým vzorem, které nebrání přístupu slunečních paprsků, ale neumožní sousedům, aby vás v koupelně zahlédli.

Účinným pomocníkem k odstranění páry a vlhkosti jsou ventilátory. Ty by měly být dostatečně výkonné vzhledem k velikosti koupelny. Vypočítejte si objem koupelny v kubických metrech (násobte hloubku šířkou a výškou) a pak zvolte sací ventilátor, který za hodinu dokáže odvětrat vypočtený objem vzduchu desetkrát až dvacetkrát. V koupelnách bez oken by měl být větrák zapojen tak, aby se zapínal současně se světlem.

Plán praktického osvětlení

Koupelna vyžaduje různou intenzitu světla. Nad zrcadlem je nezbytné silné rovnoměrné osvětlení (nemělo by ale být příliš ostré), které zajistí ženám dokonalé nalíčení nebo čištění pleti, zbytku prostoru vyhovuje spíše jemnější, tlumené světlo, které je vhodné pro relaxaci. K osvětlení koupelny použijte raději bodová než závěsná světla, nebo sérii do stěny zapuštěných svítidel. Jsou jednak bezpečnější, jednak vkusnější. Vyvarujte se svítidlům s vystavenou holou žárovkou!

Instalujte vypínač s reostatem, abyste mohli světlo upravovat podle nálady. Myslete na to, že vypínače a zdroje energie musí být vzdáleny nejméně 50 cm od oblasti sprchy, vany nebo umyvadla a 1, 2 m nad nimi.

Barva hraje důležitou roli

Uvědomte si, co od vaší koupelny očekáváte. Chcete ji používat spíše k relaxaci a odpočinku nebo potřebujete, aby vás nabila energií a osvěžila? Barva totiž kromě vytvoření celkového vzhledu podporuje a dráždí naše smysly a nálady.

Harmonická, uklidňující, optimistická nálada se vytvoří, když zkombinujete barvy, ležící v barevném kruhu hned vedle sebe, například modrá a zelená nebo fialová a temně červená. Naopak kontrastující barvy jako je modrá se žlutou nabíjejí energií a stimulují. Chcete-li, aby vaše koupelna působila elegantně a luxusně, použijte přirozené barvy kamene a dřeva. Hnědá, kávová a béžová se navíc hodí téměř ke každému dalšímu barevnému odstínu, skvěle působí v kombinaci s bílou.
Tip: Barva, struktura a vzor povrchových ploch by měly tvořit jednotný, soudržný celek.

Komentáře byly uzavřeny.