5 nejlevnějších zemí na světě – Kde přežít za 5000 Kč na měsíc

Nejlevnější místa

Jakkoliv se to může zdát šílené, tak ve světě skutečně existují místa, kde lze žít s měsíčním rozpočtem 5 000 Kč a přitom si zachovat stejnou životní úroveň. Samozřejmě v rámci místních možností. Podívejme se na 5 nejlevnějších zemí.

Thajsko

Thajsko

Thajsko leží v jihovýchodní Asii a v současnosti zde žije šestkrát více obyvatel než v České republice.

Malý jednopokojový byt si lze pronajmou již od 60$ (1 200 Kč) na měsíc. Díky všudypřítomným tržištím s čerstvým přísunem ryb a zeleniny není ani nikdy nouze o levné jídlo. Kuřecí maso s nudlemi nebo rýží lze koupit za 1$ (19 Kč). Celkové útraty za jídlo na měsíc se pohybují okolo 200$ (3 800 Kč).

Osobně žiji již několik let ve městě Chiang Mai. Za 60$ (1 200 Kč) lze získat podprůměrný malý byt. Pokud hledáte klasickou americkou střední třídu, tak se dívejte v kategorii okolo 120$ (2 400 Kč). Za 300$ (5 700 Kč) lze získat skutečně luxusní, prostorný a udržovaný byt, který lze označit za americkou vyšší třídu. Přesně takový mám pronajatý já.” Johnson, Američan dlouhodobě žijící Thajsku.

Při pobytu v Thajsku je potřeba být obezřetný v hlavních turistických destinacích. Právě zde se nachází většina podvodníků a zlodějů, kteří se soustřeďují na zahraniční turisty. Zbytek země je poměrně bezpečný a nehrozí vám naprosto žádné nebezpečí.

Mimochodem, průměrný plat thajského učitele je přibližně 350$ (6 600 Kč). Vyžít s 5 000 Kč není prakticky žádný rozdíl.

Kambodža

Kambodža

Kambodža, s přibližně stejným počtem obyvatel jako Česká republika, je přímým sousedem Thajska. Leží východněji – dále od Evropy.

Najít levné bydlení v Kambodži je oproti Thajsku těžší. Cena pronájmu průměrného bytu začíná na 200$ (3 800 Kč). Velmi hezké a zařízené byty se pohybují okolo hranice 300$ (5 700 Kč). Na čem ovšem ušetříte je jídlo. Oběd v restauraci si lze koupit již od 1,4$ (28 Kč). Celkově se měsíční náklady na jídlo pohybují pod 200$ (3 800 Kč).

Celkově jsou všichni obyvatelé velmi chudí a během historie si prošli téměř vším. I přesto se jedná o velmi hrdý národ. Při pobytu v Kambodži se pokuste porozumět místním tradicím a ztotožnit se s místním myšlením.

Filipíny

Filipíny

Filipíny jsou malé ostrůvky rozeseté v Tichém oceánu (nad Austrálií) s více než 90 miliony obyvatel.

Žít v hlavním městě není pro většinu obyvatel únosná – pronájem bytu začíná se pohybuje okolo 350$ (6500 Kč). Vydáte-li se do jedné z nejvyspělejších provincií, Cebu, ceny skokově padají. Průměrný byt v evropské kvalitě si lze pronajmou již od 150$ (2 800 Kč) na měsíc. Vydáte-li se do menších měst, není problém najít nabídky na ubytování v jednopokojových bytech už od 40$ (800 Kč).

Náklady na jídlo stejně jako na bydlení jsou rozdílné podle polohy. V hlavním městě za potraviny utratíte přibližně 300$ (5 700 Kč). V menších městech náklady na jídlo klesají až na pouhých 150$ (2 800 Kč).

Zajímavé jsou i ceny alkoholu a tabáku. Pivo stojí necelých 0,6$ (11 Kč) a cigarety začínají na 0,7$ (14 Kč).

Kostarika

Kostarika

Kostarika, s polovičním počtem obyvatel oproti České republice, leží ve Střední Americe (pod Mexikem).

Celkové náklady na život (bydlení a jídlo) se v hlavním městě vyšplhají na 600$ (11 500 Kč). Zvolíte-li zapadlejší část Kostariky, měsíční výdaje budou přibližně poloviční – 300$ (5 700 Kč).

I když jsou ceny oproti předcházejícím zemím vyšší, stále se vyplatí. Během pobytu si můžete užívat báječné písčité pláže, zdokonalovat se v surfování a obdivovat pro nás naprosto exotickou přírodu.

Belize

Belize

Belize, s pouhými 300 000 obyvateli, leží taktéž ve Střední Americe, blíže k Mexiku (výše než Kostarika).

Popravdě se jedná o skutečný ráj mezi středoamerickými zeměmi. Belize je známá pro velmi krásné pláže, plno možností k potápění, tropické podnebí, krásnou přírodu a především jednoduchou domluvu – všichni mluví anglicky.

Ceny se pohybují v přibližně stejné výši jako v Kostarice. V hlavních centrech se náklady vyšplhají na 600$ (11 500 Kč). V odlehlejších místech Belize budou měsíční výdaje přibližně poloviční 250$ (4 700 Kč).

  1. Petr says:

    Děkuji za podnětný text. Sám už nějakou dobu hledám příjemnou, zajímavou a daňově výhodnou destinaci k životu. Podnikám z pomocí internetu a proto nejsem z výdělkem vázán na pobyt v ČR.

    Hledání je hodně těžké. Zpočátku se mi líbila Afrika, mít sluhu za dolar na den je fakt lákavé. Problém je, že ty opravdu levné země jsou málo bezpečné, a kupodivu což mě překvapilo nejvíc není zrovna jednoduché získat do těchto zemí vízum a následně povolení k pobytu.

    Nějaké zajímavé destinace jsou i v Evropě. Pro spaming, a jiné nelegální aktivity je super Podněstří, jenže to jakoby ve vakuu, problém dovnitř a ven dostat cokoliv včetně peněz. Zkoušel jsem Černou Horu a Ukrajinu. Ukrajina začíná být pomalu drahá u Černé Hory stejně třeba jako u zajímavé Moldáve je rizko vztupu do EU a automatické převzetí některých nepříjemných daňových zákonů.

    Takže stále hledám inspiraci.

  2. Ondřej says:

    Jsem na tom podobně jako píše Petr. Taktéž je můj hlavní zdroj příjmů z činností na internetu, takže nejsem vázaný k určitému městu.

    Změna bydliště mě v posledních měsících velice láká. Před odchodem mě ale odrazuje několik věcí.

    Zaprvé je to samotné podnikání, kdy by jsem mohl odjet jenom jakoby na “dovolenou”, v tom případě by jsem potřeboval vízum – velice komplikované (zvláště v těch nejzajímavějších zemí). Druhá možnost je nové občanství a s tím spojený přechod na podnikání podle cizích pravidel a zákonů – toho se bojím.

    V každém případě jednou do toho půjdu a rozhodně už teď vím, že to bude méně vyspělá země než ČR (typu Thajsko). Rozhodně ne Amerika, GB, Francie a podobné vyspělé země.

  3. Milan says:

    Jak se dá pronajmout takový byt o němž píšete? Lze to například na půl roku a pak jít pryč? Láká mě cestování po světě s několika měsičními pobyty na jednom místě a pronájem takového bytu vyjde levněji než hotel.

    Kdyby byl nějaký odkaz nebo info, bylo by dobře.